Gnavere og lagomorpher

Kanin, marsvin, hamster, chinchilla

Gnavere og kaniner er ikke gode til at vise, at de er syge, så når man har dem som kæledyr, er det vigtigt at undersøge den ofte og veje den, så man kan holde øje med dens vægt.
Hvis dyret pludseligt taber sig, skal det undersøges hurtigst muligt. De kan IKKE tåle og faste i mere end 12 timer, så bør man tilse dyrlæge hurtigt.

Hvis man har en kanin udenfor, er det også vigtigt at undersøge den grundigt flere gange om ugen, fordi der hurtigt kan komme spy (maddiker) i sår eller klumper af afføring i pelsen.

På Holbæk Dyrehospital kan vi lave en sundhedsundersøgelse af din gnaver eller kanin, hvor vi lytter på hjerte og lunger, mærker på maven, tager temperatur, klipper negle, kigger på tænderne m.m.

Hvis vi har mistanke om problemer med tænderne, kan vi indlægge dyret og undersøge tænderne grundigere, mens det er bedøvet. De bageste kindtænder kan man ikke undersøge ordentligt på et vågent marsvin eller kanin, så her er det nødvendigt med bedøvelse.
Hvis der er tandspidser, fordi tænderne vokser skævt, kan vi slibe dem, og vi kan tage røntgenbilleder af tænderne for at vurdere risikoen for, at problemet vender tilbage. 

Vi kan også kastrere gnaver og kaniner, lave mindre operationer som f.eks. fjernelse af svulster og lave kejsersnit, hvis det er nødvendigt. Hvis man har fået opereret sit marsvin eller kanin, skal man være opmærksom på, at det kræver omhyggelig pleje lige efter operationen, bl.a. er det vigtigt, at man bruger tid på at få dyret til at spise hurtigst muligt efter, at det er kommet hjem.

Vaccination

Hos kaniner findes 2 alvorlige sygdomme som ikke kan behandles, Myxomatose (kaninpest) og RDH (rabbit haemorrhagic disease).

Begge sygdomme skyldes en virusinfektion og er yderst smitsomme. Der er ingen behandling, og hvis din kanin får en af sygdommene, er det mest humane at aflive den. 

Det er muligt at vaccinere kaniner for disse 2 sygdomme. Det krævet kun 1 vaccine, så er kaninen beskyttet i et år. Vi er glade for, at det nu er muligt at beskytte kaniner mod disse to dødelige sygdomme. 

Nøgletal om dyrene

Marsvin
Gnaver
Vægt: 700 - 1000 g.
Levetid: gennemsnitligt op til 10 år
Kønsmoden: 2 - 4 mdr.
Drægtighed: 59 - 72 dage

Kanin
Lagomorph - pseudo drøvtygger
Vægt: 1-12 kg.
Levetid: gennemsnitligt ca. 10 år.
Kønsmoden: 16 - 24 uger
Drægtighed: 29-35 dage

Hamster
Gnaver
Vægt: 55 - 150 gram
Levetid 2 - 3 år
Kønsmoden: 4 - 8 uger
Drægtighed: 15 - 18 dage

 

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.