Gnavere

Kanin, marsvin, hamster, chinchilla

Gnavere er ikke gode til at vise, at de er syge, så når man har en gnaver, er det vigtigt at undersøge den ofte og veje den, så man kan holde øje med dens vægt. Hvis dyret pludseligt taber sig, skal det undersøges hurtigst muligt. Hvis man har en kanin udenfor, er det også vigtigt at undersøge den grundigt flere gange om ugen, fordi der hurtigt kan komme spy (maddiker) i sår eller klumper af afføring i pelsen.

På Holbæk Dyrehospital kan vi lave en sundhedsundersøgelse af din gnaver, hvor vi lytter på hjerte og lunger, mærker på maven, tager temperatur, klipper negle, kigger på tænderne m.m.

Hvis vi har mistanke om problemer med tænderne, kan vi indlægge dyret og undersøge tænderne grundigere, mens det er bedøvet. De bageste kindtænder kan man ikke undersøge ordentligt på et vågent marsvin eller kanin, så her er det nødvendigt med bedøvelse. Hvis der er tandspidser, fordi tænderne vokser skævt, kan vi slibe dem, og vi kan tage røntgenbilleder af tænderne for at vurdere risikoen for, at problemet vender tilbage. 

Vi kan også kastrere gnavere, lave mindre operationer som f.eks. fjernelse af svulster og lave kejsersnit, hvis det er nødvendigt. Hvis man har fået opereret sit marsvin eller kanin, skal man være opmærksom på, at det kræver omhyggelig pleje lige efter operationen, bl.a. er det vigtigt, at man bruger tid på at få dyret til at spise hurtigst muligt efter, at det er kommet hjem.

 

Marsvin
Vægt: 700 - 1000 g.
Levetid: gennemsnitligt op til 10 år
Kønsmoden: 2 - 4 mdr.
Drægtighed: 59 - 72 dage

Kanin
Vægt: 2000 - 6000 g.
Levetid: gennemsnitligt op til 10 år
Kønsmoden: 16 - 24 uger
Drægtighed: 29-35

Hamster
Vægt: 55 - 150 gram
Levetid 2 - 3 år
Kønsmoden: 4 - 8 uger
Drægtighed: 15 - 18 dage

 

Tilmeld dig Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor.

Tilmeld dig Netdyredoktors nyhedsbrev og få nyheder om dyrs sundhed, tips til træning og masser af gode tilbud.