Kastration af hund

Årsager til kastration

Der findes flere forskellige årsager til at kastrere sin hund. Derfor er det vigtigt at gøre sig klart, hvad man ønsker at opnå med en eventuel operation.
Nogen hunde har problemer med hyperseksualitet, at de strinter, strejfer eller er aggressive.
Andre hunde har sygdomsrelaterede problemer.
Det er ikke altid det rigtige valg at kastrere hunden, der kan i nogen tilfælde være andre løsninger!
Derfor opfordrer vi ejer til at tage kontakt til personalet på Holbæk Dyrehospital, og vi vil med glæde hjælpe til med at vejlede i valg af den rette løsning.

Sygdomsrelaterede problemer
Enkelte hundes testikler udvikler sig ikke normalt, men bliver siddende i bughulen, eller i lyskekanalen, frem for i pungen. Dette kaldes kryptorkisme og er en arveligt betinget tilstand. Kryptorkisme kan være enkeltsidig eller dobbeltsidig.
Begge tilstande fører til en øget risiko for testikelkræft hos hunden. En hund kan konstateres kryptorkid i en alder af 8 måneder. Det er først på dette tidspunkt, at testiklerne med sikkerhed ikke vandrer længere.
På Holbæk Dyrehospital anbefaler vi at kryptorkide hunde får bortopereret den kryptorkide testikel, eller bliver kastreret og derved får bortopereret begge testikler. Det kan være individuelt hvilken af de 2 løsninger der er bedst og dyrlægen vil vejlede i dette.

Ældre hunde har en større risiko for at udvikle en forstørret blærehalskirtel (prostata), eller kræft her i.
De har også større risiko for at få brok i mellemkødet (perinealhernie), hvilket er en tilstand hvor muskulaturen omkring endetarmen svinder og tarmene kan falde ud mellem musklerne. Kastration er en del af behandlingen af de to ovennævnte lidelser.

Kirurgisk kastration
Kastration af hanhund foregår ved, at dyrlægen ved en operation fjerner hundens testikler.
Hunden vil efterfølgende have en intakt pung, men uden indhold. Efter operationen vil hunden blive hjemsendt med et lille sår placeret på maven, lige foran pungen. Såret vokser sammen i løbet af de næste 10 dage og herefter kan hunden fungere som før.

Kemisk kastration
Der findes en anden mulighed for at kastrere hanhunde og her er der mulighed for fortrydelsesret.
Dette foregår ved kemisk kastration, hvorved et implantat sættes ind under huden mellem hundens skulderblade (som ved en chipmærkning). Det virker i 6 til 12 måneder (alt efter hvilket implantat man ønsker), og herefter aftager effekten.
Implantatet indeholder et kunstigt fremstillet overordnet kønshormon. Der opnås normalt god effekt efter få uger og fuld effekt efter 6 til 8 uger. Virkningen er reversibel, dvs. gentager man ikke injektionen vil hanhunden efter ca. 12 mdr. have normal hormon- og sædcelleproduktion.
Produktet kan derfor bruges til at teste om kastration er den rette løsning for den pågældende hanhund.

Bivirkninger
Der kan forekomme ændringer af hundens pels i forbindelse med en kirurgisk kastration.
Ændringer ses ofte hos hunde af racer med lang silkeagtig pels, så som cocker spaniels og langhårede gravhunde. Pelsen kan blive mat og mere ulden af udseende. Hundens hormonbillede ændres i forbindelse med en kastration og derved øges risikoen for overvægt.
Ejer skal derfor være opmærksom på denne risiko, og forebygge dette problem med korrekt fodring til den enkelte hund.  Vi på Holbæk Dyrehospital hjælper gerne med vejledning i dette.

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.