Sterilisation af kat

Sådan undgår du killinger og sygdom

Sterilisering af hunkat foregår ved at dyrlægen, ved en operation fjerner æggestokke og livmoder.

Ved sterilisering undgår man, at hunkatten kommer i løbetid og bliver drægtig, ligesom man ved sterilisering forebygger forskellige sygdomme i livmoder og æggestokke. Desuden beskytter sterilisering mod katte -AIDS og katte leukæmi, som er to alvorlige sygdomme, der overføres ved seksuel kontakt og bid.
Et alternativ til sterilisering, er p-piller, der hindrer at katten kommer i løbetid. P-piller er receptpligtige, og kan udleveres når dyrlægen har undersøgt, at din kat er sund og rask. P-piller skal gives en gang om ugen, og det er vigtigt at overholde dosering.

 

Procedure ved sterilisering

Katten ankommer om morgenen, og skal være fastet, når den møder til operation. Ved ankomst modtages ejer af en dyrlæge eller en veterinærsygeplejerske. Herefter undersøges, om katten er sund og rask, og der lyttes på hjerte og lunger. Inden operationen får katten en beroligende og smertestillende sprøjte, dernæst ligges et lille plastikrør i en blodåre (venekateter), hvorigennem katten får sin bedøvelse. Under hele operationen overvåges patienten omhyggeligt. Operationssåret limes ellers sys, og hvis det er syet, skal stingene fjernes efter 10-12 dage.
Katten hjemsendes samme dag.

Bivirkninger ved sterilisering

Alle operationer under fuld narkose indebærer en risiko, men med den bedøvelsesmetode, vi anvender, er risikoen meget lille. Katten oplever ikke smerte eller ubehag i forbindelse med operationen, idet vi sørger for, at den er fuldt smertedækket før, under og efter operationen.

Steriliserede hunkatte har en større tendens til at blive tykke end ikke steriliserede hunkatte, men det kan afhjælpes ved korrekt fodring og motion.

Ulemperne ved p-piller er,  at der ved lang tids brug er en risiko for udvikling af livmoderbetændelse, brystkræft og sukkersyge. Samtidigt kan det være en ulempe, at p-piller i det lange løb er en dyrere løsning end sterilisering. Desuden skal man være opmærksom på,  at springer man blot en p-pille over, kan hunkatten blive drægtig.

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.