Tandudtrækning

Hvordan trækkes tænder ud på en hund eller kat?

Ofte kan det være nødvendigt at trække tænder ud på hunde eller katte, enten fordi de er flækkede, løse eller rådne.

I disse tilfælde er det nødvendigt at tage et røntgenbillede af tænderne. På den måde kan man vurdere, hvorledes tændernes rødder ser ud.                                 I tandrødderne kan der være en aktiv betændelse eller gammel skade, ligesom brud af rødder kan ses på røntgenbilledet.

  • Tænder, som i forvejen sidder løst, kan ofte trækkes ud uden de store problemer. Tanden løsnes fra tandkød og ligamenter med en luxator.
    Derefter anvendes en elevator til at løfte de halvvejs løse tænder, og til slut bruges en tang til at trække tanden/tænderne ud.
  • Hos katte ser man en tandlidelse, som hedder Neck Lesion. Neck Lesion er en nedbrydning af tandstrukturen mellem tand og tandkød, nærmere betegnet tandhalsen.
    Ofte har ejeren bemærket, at katten har smerter, når den spiser, ligesom der med det blotte øje kan ses huller i tanden/tænderne. Behandlingen er en tandrensning og udtræk af den/de angrebne tænder.
  • Nogle tandudtræk kan være komplicerede, og nødvendiggør en operativ fjernelse. Gamle betændelsestilstande kan bevirke, at tanden sidder cementeret fast i gammelt arvæv, og i disse tilfælde må dyrlægen bruge specialudstyr for at kunne løsne tænderne.
  • Hvis det viser sig at være nødvendigt med specialistbehandling, hvis der f.eks skal laves cariesbehandlinger, rodbehandlinger m.m., henviser vi til klinikker med erfaring og ekspertise indenfor dette.
Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.