Aflivning

Aflivning

Når man vælger at lade sit kæledyr aflive, er det aldrig nogen nem beslutning.

Vores kæledyr bliver bare aldrig gamle NOK og langt de fleste dyreejere ville sikkert foretrække, hvis deres kæledyr selv sov stille og roligt ind, og man ikke som ejer skulle tage beslutningen.

I de tilfælde, hvor man vælger at lade sit kæledyr aflive, er det ofte ud fra meget tungtvejende overvejelser, hvor man ønsker at spare den for den sidste tid.

Aflivningen foretages altså af hensyn til dyret, og man tilsidesætter derved sit eget egoistiske ønske om at beholde dyret.

Det er meget forskelligt om ejere ønsker at deltage i aflivningen og vi respekterer selvfølgelig jeres beslutning.De fleste vælger dog at være med til aflivningen. Hvis man ikke har lyst til at være med til det sidste, kan man nøjes med at være med mens dyret får den beroligende sprøjte.

Hvordan foregår aflivningen?

Aflivningen foregår ved, at dyret først får en beroligende sprøjte som gives ind i en muskel. Herefter bliver dyret træt.

Dette kan godt tage nogle minutter og ofte vælger dyrlægen at forlade rummet imens, så I kan have så rolig og tryg en stund med dyret som muligt.

Når dyret er blevet træt, vil dyrlægen sprøjte aflivningsvæske direkte ind i en blodåre. Dette sker langt de fleste gange via en blodåre i forbenet.

Nogen gange vil en veterinærsygeplejerske komme ind og hjælpe med at holde benet så dyrlægen kan arbejde mest effektivt og hurtigt.

Aflivningsvæsken er i en så kraftig koncentration, at det umiddelbart bedøver hjertet, således at dyret sover ind med det samme.

Åndedrættet ophører kort tid efter. Dyrlægen undersøger herefter dyret med et stetoskop for at være sikker på, at hjertefunktionen er ophørt.

Hvad så bagefter? 

Efter aflivningen kan I vælge at tage dyret med hjem og begrave den hjemme i haven. Der er dog  visse regler der skal overholdes.

I nogle kommuner er det lovligt at begrave sin hund i haven, men det forudsætter, at man ikke bor ovenpå en vandåre. Derudover skal der over det døde dyr eller dens kiste være mindst 1,3 meter jord.Det er vigtigt at overholde disse regler. Dette skal ske af hensyn til at forbipasserende dyr ikke må kunne grave dem op.

Man kan også vælge at få sit dyr urnekremeret. Dvs at dyret efter aflivningen sendes til Adas kæledyrs krematorium, hvor det bliver brændt og man får så en urne tilbage, som man f.eks. kan vælge at grave ned i haven. Her gælder der en regel om at der være mindst 1 meter jord over urnen.          

Hvis ikke man ønsker en urne, kan man vælge at få lavet et lille smykke ud af dyrets aske. På klinikken har vi en lille brochure med billeder, hvis man ønsker at se, hvordan det kan laves.

Den sidste mulighed, som er den de fleste benytter sig af, er at lade dyret blive her på klinikken. Herfra sendes det også til Adas kæledyrskrematorium, men bliver i modsætning til dyret der skal urnekremeres, fælleskremeret med andre dyr.

 

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.