PennHip

PennHip

Hvad er PennHIP?
PennHIP er en røntgenoptagelsemetode, man kan bruge for at undersøge, om hunde lider af hofteledsdysplasi, eller om de er i risiko for at udvikle det senere i livet. Desuden er PennHIP et redskab, som kan bruges til at udvælge avlsdyr.

Mange hunde lider af hofteledsdysplasi (HD), som er en alvorlig og invaliderende lidelse. Hofteledsdysplasi er løshed i hofteleddet, som efterfølgende kan føre til udvikling af slidgigtforandringer. Udviklingen er arveligt betinget.

Normale hofter eller dysplastiske(fejludviklede) hofter

PennHIP er en røntgenundersøgelse, der afslører, om hunden har løse hofteled.
Ved hjælp af et specialudviklet apparat (en distraktor) foretages en såkaldt stress-røntgenoptagelse. Hunden bliver bedøvet inden optagelsen. Distraktoren placeres imellem hundens bagben, og herved kan dyrlægen forsigtigt  presse lårbenshovedet maksimalt ud af hofteskålen, og samtidig tage et røntgenbillede.
 
På røntgenbilledet kan dyrlægen måle, hvor langt lårbenshovedet kan presses ud af hofteskålen, og derved måle hofteleddets løshed. Løsheden er årsag til, at hunden udvikler hofteledsdysplasi.

Løshed i hofteleddet er i høj grad arvelig. Derfor vil en PennHIP-optagelse været et særdeles godt redskab til udvælgelse af fremtidige avlshunde.         
Fordele ved PennHIP/stress-røntgenoptagelse:

  • Optagelsen kan laves, allerede fra hvalpen er 4-5 måneder gammel
  • PennHIP målingen er en objektiv vurderingsmetode
  • Det, man måler, har høj grad af arvelighed
  • PennHIP er en mere sikker vurdering af, om hunden udvikler hofteledsdysplasi, eller om der er "skjult" hofteledsdysplasi, som kan gå i arv til dens afkom

Selve metoden er helt uden risiko for hunden. Presset, der udøves for at få lårbenshovederne skubbet så langt ud af hofteskålen som muligt, giver ingen problemer for hunden bagefter.

Hvornår er PennHIP tilrådeligt?
En PennHIP røntgenundersøgelse kan med stor sikkerhed foretages, allerede fra hvalpen er 4 måneder gammel. Det betyder, at man, allerede mens hunden er hvalp, kan foretage en vurdering af, om den vil kunne bruges som avlsdyr.

 Ca. 60 dyrlæger i Danmark er certificerede til at optage PennHIP billeder.

Holbæk Dyrehospital er certificeret til at optage PennHIPbilleder.

Yderligere oplysninger:

For yderligere information vedrørende PennHIP se www.pennhip.org

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.