Scanning

Ultralydsscanning

Scanning
Ultralyd-scanning er en metode der kan anvendes til at diagnosticere forskellige sygdomme eller konstatere drægtighed.
Teknikken er baseret på lydbølger der sendes af sted og kommer retur igen. Lydbølgerne danner, alt efter hvad de støder på, ultralydsbilleder på en computerskærm. Væske afbilledes som mørke områder, og fast væv / knogle, som lysere strukturer. Forskellige former for blære-/ nyresten træder ofte også tydeligt frem.
Scanningsbillederne giver dyrlægen et indtryk af, om der er forandringer i størrelse, form eller i det væv der undersøges.

Anvendelse
Ultralyd-scanning er et godt værkstøj til diagnostik af sygdomme i bughuleorganer så som lever, nyrer, milt, livmoder, blære og prostata.
Scanning kan også bruges til at konstatere om tæven eller hunkatten er drægtig, og om hvalpene/killingerne er levedygtige. Drægtighedsscannig kan udføres fra dag 21.

Undersøgelsen
På Holbæk Dyrehospital foregår selve scanningen i et separat rum, hvilket vi også bruger til at optage røntgenbilleder i. I dette rum er et bord hvorpå patienten skal ligge under scanningen. Patienten ligger på et tæppe enten på siden eller på ryggen.

Ved ultralyd-scanning skal patienten ikke nødvendigvis bedøves, men det kan i nogle tilfælde være gavnligt at give lidt beroligende. Dette vil medføre at patienten ligger stille og dyrlægen kan optage de mest optimale billeder.
Patienten vil i nogle tilfælde få klippet lidt af pelsen på maven af inden scanningen. Dernæst vil der blive påført sprit og gel for at sikre en god kontakt, hvilket skaber de mest skarpe billeder. Det kan til tider være en fordel at hunden ikke lige har spist eller tisset inden undersøgelsen.
Dyrlægen vil herefter analysere billederne, og ejer vil få svar på undersøgelsen kort efter.

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.